29 april 2013

Sæson 2012-13 & et kig frem

Nu er den sidste del af sæsonen afsluttet med weekendens U21-DM, og det er derfor tid til at gøre status.

Resultater ifht målsætning
Resultatmæssigt har vi til næsten levet op til de mål vi satte os inden sæsonen. Vi ønskede at være med i guldkampen på både senior og talenthold, og ambitionen var tillige at vinde NCC. Det sidste glippede i januar med knebne nederlag til de norske og svenske hold. Især det lille nederlag til Nyborg gav en mavepuster, og der var ikke meget tilbage i posen dagen efter.
Pokalfinalen gav en sejr mod overraskelsen Spentrup, og DM-finalen blev vundet suverænt 3-0 i kampe. Dog med en gyser i den afsluttende kamp, hvor vi på Gentoftes bane vandt 3-2.

Vi har i truppen oplevet et flot niveauløft på det individuelle plan, og satsningen på Rasmus Breuning & Peter Jensen som kantspillere udover Josh Thorpe har været en stor succes for teamet. I det hele taget så har udviklingen udenfor start 6'er været bedre end i flere år, hvilket helt sikkert også er en kredit til trænerteamet bagved.

Ny struktur bærer frugt
Marienlyst Volley ligner nu på mange måder de forbilleder vi har haft fra de større sportsgrene. Vi etablerede en ny organisering, som reelt betyder at der arbejdes i teams omkring træning.
Sundhedsteamet med Dorthe Larsen i spidsen styrer koordineringen af den enkeltes helbred og platform.
Trænerteamet har med en fladere struktur ambition om at have fokus på at have rette mand/kvinde til det rette. Generalist-tankegangen er væk, og istedet fokuseres på at etablere et konstruktivt og aktivt team, som formår at udnytte den enkeltes kompetencer bedst muligt.
Det lyder sikkert bare som "flotte ord", men hvorfor skulle volleyball være anderledes end alle andre sportsgrene? Hvorfor skulle en træners evner være bedre end 4?
I løbet af sæsonen blev spiller-rådet etableret, og disse fik gennem sparring med trænerne fokuseret på at optimere i træning samt generelt omkring holdet. Udviklingen i spillet fra februar til playoff viste en stor indsats fra alle spillere, og vi havde stor gavn af de input som spillerne selv kom med.

Det næste projekt er at se på hvordan vi bedst muligt udfordrer de talenter som kommer i Marienlyst, og samtidig formår at flytte klubbens ambitionsniveau indenfor de givne rammer.

Marienlyst & talent-tankegangen
Der er ingen tvivl om at det er svært at skabe en struktur som tilgodeser alle. Vi er alle forskellige klubber med helt forskellige behov og måske især forskellige muligheder. Grundlaget for rekruttering er indsnævret betydeligt på seniorsiden, samtidig med at flere og flere ungdomshold optager pladser i divisionerne. Formålet er i mine øjne også lettere diffust, idet at det klart tilgodeser klubben der "har et kuld på vej", mens den etablerede liga-klub møder flere barrierer. Talenthold i 1. og 2. division er en god ide for nogle, mens de for andre kan betyde problemer ifht øvrige hold eller den enkeltes spillers tarv.
I Marienlyst har vi i 2 år forsøgt at etablere et talenthold med base i en allerede kendt gruppe. Vi har haft basen, men har i den grad manglet søgning til projektet fra talenter i Odense-området. Når vi stopper projektet, er det også en erkendelse af at vi ikke har spillerne der ønsker dette. De nuværende spillere er enten udenfor aldersgruppe/målgruppe eller er vokset fra talentholdet og kommet i liga-truppen. Vi afsluttede projektet i samarbejde med vore fynske konkurrenter Middelfart, der også kun havde få spillere til rådighed. Fynsk Ungdoms Elite vandt DM-guld for U21, og profilerne på holdet har alle deres gang på de respektive klubbers elitehold.
Vores vision da vi søsatte dette, var at ungdomseliten blev samlet i en sådan overbygning. Fordi at integreringen med de unge på respektive senior-hold samtidig med en fælles base i udviklingsorienteret træning er det vi tror på. Vi har i samme periode produceret liga-spillere som spiller roller på top 3 hold i Danmark, og selvom de var store talenter for 2-3 år siden så er det vores farvede holdning at vi har bevist at det fungerer bedre.
Vores mest anvendte argument er at forudsætning for udvikling ikke alene er træning, men også udfordring. Det skal både være sjovt og nyttefuldt at bruge enorme ressourcer på at spille volleyball. Derfor skal spillerne også individuelt udfordres, hvilket i mine øjne kræver fokus på alle. De bedste skal ikke hvile på laurbærene, mens de næstbedste laver niveauspring. Udvikling er sjovt!!

Vi kommer derfor ikke til at se et Marienlyst Talent i 1. division under de nuværende regler. Vi vil fortsat lave talenttræning, men holdet vil ikke være tilmeldt turneringen. Vi vil i stedet kæmpe for en reserveholds/talentturnering, hvor vi kan give alle spillemæssige udfordringer og ikke kun dem som er spilleberettiget.

Næste år - spillertrup & ambitioner
Vi er som alle andre igang med at evaluere og se på det kommende års trup. Vi tror på at der vil være rigtig mange gengangere, og forudser kun få frafald. Men vi er i første omgang primært fokuseret på om der skulle være nogle danske talenter i den øverste klasse, som vil være en del af teamet.

Er du en etableret liga-spiller, landsholdsspiller, kæmpe-talent eller lignende - så kontakt os for at se om du kan passe ind:
mikkel.hauge@get2net.dk

På træner-siden er der evaluering i den kommende uge, og forhåbentligt kan vi finde en løsning som betyder at vi kan fastholde teamet. Det er trods alt blevet til 4 danske mesterskaber og 4 pokaltitler over de sidste 5 sæsoner med dette team.

Marienlyst ambition i den kommende sæson er uændret ifht hvad vi plejer. Vi vil være de bedste i alle turneringer, men der er dog tillagt en ekstra ambition som vi arbejder på. Det er at være det nordiske hold der kommer længst i Europa . Vi håber på at kunne skaffe både hold og midler til at deltage i Europa Cuppen i den kommende sæson. Det kræver dog et tidligere tilsagn fra spillere og samtidig også st økonomien kan komme på plads.

Til alle der ikke fik set den afsluttende finale mod Gentofte, så kan I se et sammendrag her. Især de sidste bolde var helt fænomenale, og begge hold formåede at vise volleyball på højt højt niveau.
En ekstra stor hyldest til Peter Borglund som har stået på den anden side af nettet i så mange kampe, men på samme side når det galt ting udenfor banen. Nu overlader han træner-ror-pinden til Martin Olafsen og tiltræder en mere koordinerende funktion i Gentofte. Held og lykke herfra

http://kanalsport.dk/indslag/marienlyst-ny-dansk-mester-efter-forrygende-finalekamp

Ellers er der blot tilbage at sige tak til modstandere, medspillere og allierede. Volleyball har flyttet sig i Danmark, men vi kan gøre endnu mere i det kommende EM år.

Vi ses til EM!!

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Troede Jacob Nielsen var Headcoach for BM

Anonym sagde ...

Ja, og Bardur + kaj + undertegnede er de øvrige 3 i teamet. Jeg forstår ikke spørgsmålet, da jeg udelukkende beskriver arbejdsmetoden i teamet og ikke titlerne.
Mikkel

Anonym sagde ...

Der henvises nok til "autosignatur" under indlægget, hvor der står: "Indsendt af Mikkel Hauge - Headcoach Marienlyst Volley's eliteherrer" :)

Anonym sagde ...

Det var nemig det ja

Anonym sagde ...

Skal I aldrig have nogle større forventninger såsom at spille Europa Cup, som må være et skridt op af stigen i forhold til NCC?

Mikkel Hauge - Headcoach Marienlyst Volley's eliteherrer sagde ...

Europa Cup er klart en ambition, men pt er vi som alle andre også med begrænsede ressourcer. Derfor må vi prioritere.

Vores prioritet i år har betydet at det har været mere væsentligt for os at have gode aftaler, vilkår for spillere - inkl danske, således at vi kan træne på et højt niveau både i dagtimer og aftentimer.
Vi håber dog fortsat på at kunne gå med på et tidspunkt.